Duurzaam bouwen

Staal is voor 100% en eeuwig recyclebaar zonder verlies van kwaliteit en de oplossing voor o.a. minder energieverbruik, CO2 uitstoot, afvalproductie en waterverbruik.Over Ons

  • Over Ons
  • Duurzaam bouwen

  ArcelorMittal staaloplossingen voor duurzaam bouwen

   

  • ArcelorMittal Construction heeft een passie voor de planeet. We streven ernaar om nieuwe bouwsystemen te creëren die onze wereld een betere en veiligere plek maken - ondersteund door lokaal ontwerp en geavanceerde knowhow, gevormd door een eeuw van nieuwsgierigheid en ontdekking.

   We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om ons milieu te verbeteren en op de hoogte te blijven van regelgevende en economische kwesties. Daarom investeert ArcelorMittal Construction zwaar in R&D en nieuwe industriële oplossingen. We streven ernaar de ecologische voetafdruk van gebouwen te verkleinen door ons onophoudelijke streven naar innovatie in staal en componenten. We beschermen de oneindige levenscyclus van ons staal, met recycling een integraal onderdeel van ons nieuwe productontwikkelingsproces. In feite is al het staal in onze producten afkomstig van duurzame bronnen en is het volledig recyclebaar.

   De afgelopen jaren hebben we oplossingen voor gebouwschilden ontwikkeld met duurzaamheid als kern. Twee hiervan worden hieronder beschreven:

   iQ + SYSTEEM: EEN NIEUWE GENERATIE HOOGWAARDIGE PANELEN

   Het nieuwe iQ + -systeem weerspiegelt de toewijding van ArcelorMittal Construction om de milieu-impact van de bouw te verminderen. De oplossing biedt een verhoging van de thermische weerstand met 15% bij een constante paneeldikte. Als resultaat hebben we de paneeldikte kunnen terugbrengen van 120 mm tot 100 mm met behoud van de thermische efficiëntie. Voor 2.000 m² panelen betekent dat 1,6 ton minder schuim en 50 kg minder staal (gootstukken, schroeven, enz.), Met als extra voordeel gestroomlijnde transportkosten. Elk paneel vervaardigd met het iQ + -systeem genereert minder CO2, waardoor de CO2-uitstoot voor een gevel van 2.000 m² met 4.000 kg wordt verminderd.

   >Klik hier voor meer informatie over iQ+

    

   ZMevolution®: een nieuwe standaard

   Deze aantrekkelijke coating heeft een uitstekende oppervlaktekwaliteit en ongelooflijke lichtheid. Het verminderde gewicht verbetert het montageproces en verlaagt de transportkosten, terwijl het een superieure corrosiebescherming en een levensduur tot driemaal langer biedt dan standaard zinkcoating.

    ZMevolution® pure zinkcoatings verminderen de CO2-uitstoot die ontstaat bij het verzinken van een kilo staal met bijna 50%. Voor één productielocatie is dat het equivalent van 13.000 voertuigen die 13.000 kilometer per jaar rijden op de weg.

   >Klik hier voor meer informatie over ZMEvolution

   Verschillende fasen van een gebouw
    

   Duurzame bouw: de voordelen van staalconstructie bij elke fase van een gebouw

   Efficiënte staaloplossingen
   Wanneer we de duurzaamheid van een gebouw willen evalueren, passen we de levenscyclus toe. De levenscyclus houdt rekening met alle fasen van de levenscyclus: productie van materialen, transport naar de werf, de constructie zelf, operationeel gebruik van het gebouw en afbraak van het gebouw.
    

    


      

   Staal - het meest gerecycleerde materiaal ter wereld

   Staal is voor 100% en eeuwig recyclerbaar zonder verlies van kwlaiteit. Voor elk ton geproduceerd staal, garandeert de staalindustrie duurzaamheid voor volgende generaties die dit dan niet meer moeten produceren. 

   Het recyclageproces
   Recyclage van staal is een duurzaam proces: de recyclage-cirkel wordt gegarandeerddoor de intrinsieke ecnomische waarde van staal.

      


   Behouden van de grondstoffen

   Carbon footprint reduction
   Gerecycleerd staal vertegenwoordigt 40% van de staalindustrie in de wereld

   Besparing van ruwe grondstoffen
   De recyclagewaarde van een product is een essentiële parameter voor de duurzaamheid te berekenen. Aand de hand van de LCI methode berekenen ze de impact van staal. Door de hogere recyclagewaardevan stalen balken wordt de economische voetafdruk drastisch vermindert met 40%.

   Impact op het milieu door het productieproces daalt drastisch

   De staalindustrie heeft al veel bereikt op het gebied van afvalverwerking, waterverbruik en luchtvervuiling blijven drastisch dalen. Tegen 2007 had 80% van de productiesites van ArcelorMittal de ISO 14001 certicaat gekregen, dat staat voor de internationale standaard voor de milieuimpact te verminderen. In Europa zijn de CO2 uitstoot  per ton en energieverbruik per ton gehalveerd in 30 jaar tijd.

         

   Durabiliteit en blijvende waarde

   Bij vele toepassingen waar staal werd gebruikt intern, zorgen de intrinsieke eigenschappen van het materiaal ervoor dat het niet begint te roesten. Voor staaloplossingen die wel aangetast kunnen worden door roest, heeft ArcerlorMittal verschillende producten en oplossingen ontwikkeld om de durabiliteit van het materiaal te verlengen:

   - Roestvast staal.
   - Metallic coatings zoals gegalvaniseerd staal.
   - Organische coatings


   Milieuvriendelijke producten en coatings

   Staal uit geen toxische gassen in het milieu wanneer het in contact komt met water of lucht. Ecovriendelijke coatings werden ontwikkeld waardoor we ecovriendelijke producten en processen kunnen aanbieden

   Hoge prefabricatie

   Alle staalproducten, van simpele onderdelen tot gecompliceerde oplossingen worden off-site gefabriceerd en klaar voor plaatsing geleverd op de site. Door het gebruik van geprefabriceerde elementen kunnen we risico's tijdens het productieproces vermijden:

   - Gecontroleerde kwaliteit 
   - Snelle plaatsing 
   - Veiliger
   - Makkelijk te ontmantelen

   Voordelen van stalen droogbouwsystemen

   Het gebruik van staaloplossingen vermindert de impact op het milieu en geluidsoverlast bij de opbouw. Waterverbuik, afvalproductie, geluidsoverlast en emissie van fijn stof zijn drastisch lager dan bij een traditionele constructie site. 

   Voor meer informatie over staal en duurzaam bouwen, klikt u hier > 

    

    

  • Duurzame oplossingen zijn een essentiële uitdaging in de bouwsector. Alle inwoners van onze planeet hebben de verantwoordelijkheid om in al hun handelingen zo weinig mogelijk grondstoffen te verbruiken, energie te besparen en vervuiling minimaliseren.

   Staal is milieuvriendelijk. Het biedt verschillende voordelen om aan de groeiende eisen om het milieu te beschermen te voldoen. Onderstaand ziet u 21 van deze voordelen.

   Staal is veilig: puur

     Staal is een natuurlijke grondstof. Het ruwe materiaal van staal, ijzer, is een van de meest aanwezige ruwe materialen op Aarde. Tijdens het productieproces wordt zuurstof van ijzer ontbonden. Het resultaat is een puur element: Een homogeen product dat geen toxische emissies uit in het milieu.
    
   Foto: Geography Department, Villeneuve-d'Ascq University.
   Architects: Legendre, Desmazières & Larrondo
        

   Economische besparing

     In het begin van de jaren 60 verbruikte de staalproductie 50% meer energie dan vandaag. Deze energie komt of van kolen of van elektriciteit.
    
   Foto: production site
    

   Het is proper

     02 uitstoot werd gehalveerd en fijn stof emissie werd verminderd met 90%. Aan de hand van filters wordt fijn stof bijna helemaal gerecycleerd.  Waterverbruik werd ook gehalveerd sinds 1960. Alle gassen die worden geproduceerd worden opnieuw gebruikt om energie te produceren.
   Foto: Rolling a steel coil
        

   Het produceert geen afval

     De bijproducten van staal worden allemaal opnieuw gebruikt. 
   Foto: Spreading of fertiliser (steelshop slag)
        

   Staal bespaart tijd

     Doordat de meerdheid van de elementen off-site worden geproduceerd, kan er sneller en efficiënter gewerkt worden. Snelle montage waardoor weinig hinder voor de buurt. Hierdoor is het gebouw ook sneller klaar voor gebruik.
   Foto: Erection of a steel structure on site
        

   Het verbetert het imago van staalfabrieken

     Staalproductie kan halfafgewerkte producten produceren in de fabriek, in een gecontroleerde omgeving. Sites zijn hierdoor stiller, proper en vrij van fijn stof. Producten kunnen op tijd geleverd worden voor on-site stockage.
   Foto: Vehicle inspection building at Savigni-le-Temple, France.
   Architect: Hélène Fricout-Cassignol
        

   Materiaalbesparing

     Door het lightgewicht van staal kan men kleinere fundamenten gebruiken
   Foto: Private house in Walddorfhaslach, Germany
   Architect: Reinhold Andris
        

   Het maximaliseert lichtinval

     Door het lichtgewicht van staal kan men doorzichtige gevels en daken ontwerpen waardoor er meer lichtinval is binnen een gebouw. Hierdoor kan men gebruik maken van zonne-energie.
   Foto: Terminal 2F pier, Charles-de-Gaulle airport at Roissy, France
   Architects: Paul Andreu / ADP
        

   Het biedt weerstand tegen aardbevingen

     De intrinsieke eigenschappen van staal (sterkte, ratio, buigbaarheid) zorgen ervoor dat staal zeer bestendig is tegen aardbevingen. Het behoud van een gebouw na een aardbeving zorgt ervoor dat er minder afval ontstaat, minder vervuiling en makkelijker aanpassingen kunnen gebeuren.
   Foto: Commerzbank Tower in Frankfurt, Germany.
   Architects: Foster and Partners.
        

   Durabiliteit van staal is hoog

     Er bestaan vele manieren om staal te beschermen tegen corrosie. Gebruik van staal binnen een gebouw heeft geen bescherming tegen corrosie nodig. Wanneer goed onderhouden, gaat staal lang mee. Kijkt u maar naar de Eiffeltoren.
   Foto: Glasshouses at the parc de la Tête-d'Or in Lyon, France.
   Architect: Restoration work by Didier Repelin.
        

   Energiebesparing

     Staaloplossingen bieden de mogelijkheid om isolatie aan te brengen waardoor er energiebesparing ontstaat. Staal behoudt ook de warmte waardoor gebouwen gebouwd kunnen worden zonder verwarmingssystemen.
   Foto: Office Building in Delfi, Netherlands
   Architect: Cepezed
        

   Geluidsisolatie

     Door het gebruik van isolatie en absorptiemateriaal worden gebouwen geluidsdicht. Dit is dus een perfecte oplossing voor cinemagebouwen of concertgebouwen. 
   Foto: Convention Centre in Bilbao, Spain
   Architects: Federico Soriano & Dolores Palacios
        

   Grotere ruimte

     Stalen kolommen zorgen voor een bijkomende bruikbare ruimte van zo'n 70 vierkante meter in een ruimte van 1000 vierkante meter.
   Foto: Exhibition hall in Leipzich, Germany
   Architects: Von Gerkan, Marg + Partner
        

   Visueel aantrekkelijke oplossingen

     Staal is bruikbaar in verschillende vormen met andere materialen, verschillende kleuren en afwerkingen. Hierdoor zorgt staal voor een modern, puur en futuristisch uiterlijk.  
   Foto: Steel mesh ceiling
        

   Staal is combineerbaar met alle materialen

     Gebruik van staal is een eerste stap naar milieuvriendelijke oplossingen.  Wanneer staal de rol vervult van draagstructuur in een gebouw, kan er een vrije keuze gemaakt worden voor de afwerking.  
   Foto: Private house in Munster, Germany
   Architects: Gabriele Andreae & Ulrich Kotter
        

   Flexibel

     Burelen of huizen met stalen gevelbekleding hebben geen draagwanden nodig waardoor de architect een absolute vrijheid heeft om zijn ontwerp te maken. Het gebouw kan ook makkelijk aangepast of uitgebreid worden.
   Foto: Cartier Foundation for Contemporary Art in Paris, France
   Architects: Jean Nouvel, Emmanuel Cattani & associés
        

   Het verjongt oude gebouwen

     Stalen structuren kunnen makkelijk uitgebreid worden. De structuur van gebouwen kunnen aangepast worden met stalen oplossingen om zo te voldoen aan de huidige standaard. Door deze renovatiewerken worden gebouwen niet alleen aantrekkelijker maar ook groter.
   Foto: Tony-Garnier Hall in Lyon, France
   Architect: Renovation by l'Atelier de la Rize
        

   Makkelijk te verplaatsen

     Wanneer stalen gebouwen niet meer nodig zijn op de desbetreffende plaats kunnen deze makkelijk verplaatst worden. De kost van verplaatsing is lager dan een nieuw gebouw te bouwen. 
   Foto: Baltard Pavilion, Paris, France, 1953, dismantled,
   transported and re-erected at Nogent-sur-Marne, France, 1971
        

   Staal is 100% recycleerbaar

     Staal kan oneindig gerecycleerd worden zonder zijn waarde te verliezen.
   Foto: Crushed steel, Sollac Atlantique plant at Dunkerque, France
        

   Makkelijk te sorteren

     Staal is zeer makkelijk te sorteren van ander afval. 
   Foto: Steel sorting and recycling centre
        

   Laat niets achter

     De levenscyclus van een gebouw is niet oneindig dus ooit moet een gebouw afgebroken worden. Staal zorgt ervoor dat er in dit proces geen vervuiling, fijn stof of geluidsoverlast vrijkomt.  Doordat staal zo licht is, wordt het milieu niet aangetast
   Foto: Dismantling of Hammer Bridge at Dusseldorf, Germany
    

  • Ontdek meer over duurzaam staal voor gebouwen, en download hier de brochure: